Слушнете ги саканите луѓе

Милиони луѓе ширум светот живеат со оштетен слух Поточно, 466 милиони во светски рамки

34 милиони од нив се деца

Секое петто од 1000 бебиња се раѓа со оштетен слух или го стекнува кратко по раѓањето. Додека пак од 4 до 11 од вкупно 10,000 деца на школска возраст страдаат од тешко оштетување на слухот во раното детство.

Една третина од луѓето над 65 годишна возраст се засегнати од овој проблем.

Ова го прави губењето на слухот трета најчеста хронична здравствена состојба која ги засега возрасните лица.

Едно од најголемите влијанија на губење на слухот е врз способноста на поединецот да комуницира со другите.

Исклучувањето од комуникацијата може да има значително влијание врз секојдневниот живот, вклучувајќи го развојот и образованието на детето, еднаквите можности, чувствата на осаменост, изолација, депресија и фрустрација.

Луѓето со оштетен слух имаат голема корист од неговото рано откривање: честите проверки на слухот може да помогнат да се овозможи рано откривање и брз, соодветен третман.

Факти и бројки

Оштетувањето на слухот е во пораст

Опсег на слушање

Проверете го нивото на звук

Живот без решение за слухот

Нетретирањето на оштетениот слух може да доведе до...

Слушањето е вечно

Особи над 65 годишна возраст

погодени од проблемот со оштетен слух

Како да ги препознаете симптомите

Препознајте ги знаците на оштетен слух кај себе и кај Вашите најблиски

Луѓето со оштетен слух имаат корист од неговото рано откривање

Губење на слухот во детството

34 милиони деца под 15 годишна возраст во светот се погодени од оштетен слух

Оштетувањето на слухот влијае на детските животи и на општеството

Делува на развојот на говорот, јазикот и когнитивните способности

Како да ги препознаете симптомите кај деца

Кои се знаците?
  1. Hearing loss is on the rise: The World Health Organization. Deafness and hearing loss. Available at: http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/deafness-and-hearing-loss (October 2018)
  2. Hearing range: © MED-EL
  3. Life without Hearing Solution: The World Health Organization. Deafness and hearing loss. Available at: http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/deafness-and-hearing-loss (October 2018) / Bidadi, S., Nejadkazem, M. and Naderpour, M. (2008). The relationship between chronic otitis media–induced hearing loss and the acquisition of social skills. Otolaryngology - Head and Neck Surgery, 139(5), pp.665-670. / Gopinath, B., Hickson, L., Schneider, J., McMahon, C., Burlutsky, G., Leeder, S. and Mitchell, P. (2012). Hearing-impaired adults are at increased risk of experiencing emotional distress and social engagement restrictions five years later. Age and Ageing, 41(5), pp.618-623. / Jopling, K. (2017). Hearing Loss and older people. Royal Voluntary Service, p.12. Available at:https://www.royalvoluntaryservice.org.uk/Uploads/Documents/Reports%20and%20Reviews/hearing_loss_and_older_people.pdf (October 2018) / Raine, C., Atkinson, H., Strachan, D. and Martin, J. (2016). Access to cochlear implants: Time to reflect. Cochlear Implants International, 17(sup1), pp.42-46.
  4. Hearing is timeless: general statements, no need for reference
  5. People over 65 years: The World Health Organization. Deafness and hearing loss. Available at: http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/deafness-and-hearing-loss (October 2018) / Chien W, Lin FR. Prevalence of hearing aid use among older adults in the United States. Arch Intern Med. 2012;172:292–293 / Special Report on Hearing in Older Adults (2018). Available at: https://www.medel.com/docs/default-source/awareness-and-corporate-communication/special-reports/special-report-2---older-adults/special-report-2-hearing-in-older-adults_engl.pdf?sfvrsn=4a36c847_14 (October 2018)
  6. How to recognise the symptoms: © MED-EL
  7. People with Hearing Losss Benefit from Early Id.: general statements, no need for reference
  8. Childhood hearing loss: The World Health Organization. Deafness and hearing loss. Available at: http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/deafness-and-hearing-loss (October 2018) / Hearring Report (2014). Switched on for Life. Available at: http://www.medel.at/wp-hearring/wp-content/uploads/2015/01/Hearring-Report-11-14.pdf (October 2018)
  9. Hearing Impairment Impacts Children’s lives…: Hearring Report (2014). Switched on for Life. Available at: http://www.medel.at/wp-hearring/wp-content/uploads/2015/01/Hearring-Report-11-14.pdf (October 2018)
  10. How to recognise the symptoms: © MED-EL

Тест на слухот

Кога Вие или некој Ваш близок е засегнат со губењето на слухот, проверете го Вашиот слух, поттикнете ги Вашите најблиски да го проверат слухот и понудете им ја Вашата поддршка.

/

Дали лесно комуницирате во еден-на-еден разговори во тивка средина?

ДА НЕ

Дали лесно разбирате говор кога има голема/многу заднинска бучава (на пример во ресторан, на аеродром или во трговски центар)?

ДА НЕ

Дали лесно ги следите разговорите со Вашето семејство, пријатели и соседи?

ДА НЕ

Дали лесно ги разбирате докторите, продавачите и други непознати лица?

ДА НЕ

Дали лесно следите разговори преку телефон?

ДА НЕ

Дали со леснотија следите филмови, предавања и слично?

ДА НЕ

Вашите резултати

Да напоменеме, овој тест не е замена за аудиограм. Ви препорачуваме да го испитате Вашиот слух кај соодветен специјалист.

Контакт

Во МЕД-ЕЛ, можеме да Ви помогнеме да најдете специјалист за слух во Ваша близина и да одговориме на сите Ваши прашања.

Стапете во контакт со нас и кажете ни како можеме да Ви помогнеме Вам и на Вашите најблиски.

За слухот

Откриј како функционира слушањето и научи повеќе за разните типови на оштетен слух и соодветни решенија.

Дознај повеќе

Најдобрите решенија за оштетен слух

СЛУХ 1 е специјализирана продавница за промет и изработка на ортопедски слушни помагала, која нуди единствени решенија на висококвалитетни производи со најнова технологија.

Дознај повеќе